Peru

Home Argentinie (1) Chili Bolivia Peru Ecuador Costa Rica Panama Brazilie Argentinie (2)

7 mei
Cusco, Machu Picchu & Arequipa

De busreis van Puno naar Cusco duurde iets langer dan gepland, maar is voor de rest prima verlopen. De vertraging kwam voornamelijk daardat onze bus niet vol was en dat we ik elk plaatsje langs de weg stopte om meer mensen te charteren. Aangekomen in Cusco zijn we naar Hotel Niņos gegaan. Dit is een hotel ooit op gestart door Nederlanders die iets wouden doen voor alle straatkinderen in Cusco. Ongeveer 7 jaar geleden zijn ze een hotel begonnen en met de winst supporten ze de kinderenį op alle manieren die ze maar kunnen bedenken. En dat is een succes. Ondertussen hebben ze twee hotels die lopen als een trein. Wij sliepen in Hotel Niņos II. Achter het hotel hebben ze een soort schooltje en een sportzaaltje waar de kinderen overdag zijn. Je ziet dus ook waar je geld heen gaat. En naast dit allemaal is het ook nog een supergezellig en mooi hotel.
Zodra we de tijd hadden zijn we op zoek gegaan naar een bureautje om de Inca trail te regelen. Dit viel zwaar tegen. Mei is echt al de aanloop naar het hoogseizoen en de wachttijden zijn enorm. Zelfs voor de korte incatrail die minder populair is. We zijn ongeveer bij 8 bureautjes langsgeweest en de minimale wachttijd was 5 dagen. Helaas hebben we geen tijd meer om hier op te wachten. Daarom hebben we toch maar besloten om met de trein naar Machu Picchu te gaan en een nachtje te blijven slapen in Agaus Caliente. Dit is een dorpje wat vlakbij Machu Picchu ligt en tevens het eindpunt van de trein is.
1 mei was het dan zover. We moesten vroeg op omdat de trein al om 06.00 vertrok. Na een treinreis van 4,5 uur en een afstand van 120 km (je kan dus nagaan dat het geen snelterin is) kwamen we eindelijk aan in Aguas Caliente. Hier stonden al bussen klaar om de grote stroom mensen naar boven naar Machu Picchu te brengen. De eerste aanblik van het dorp gelegen tussen de groene hoge bergen is echt adembenemend. Het is zo raar om een plaatje wat je zo vaak op posters etc hebt gzein nu in het echt te zien. In Machu Picchu hadden we een gids die ons een rondleiding heeft gegeven van 3 uur. Dit was echt reuze interessant en gaf ons een beter idee wat al die stenen muurtjes en huisjes nu waarschijnlijk geweest zijn. De geschiendenis van Machu Picchu is niet helemaal duidelijk en niemand weet het precies. Het dorpje zelf in rond 1910 ontdekt door ene Mr. Bingham. Omdat het zo diep in de bergen en de jungle ligt is het door de Spanjaarden nooit ontdekt en daarom intact gebleven. Dit maakt Machu Picchu ook zo uniek. Wel is het zeker dat het alleen een dorpje is geweest en geen Inca hoofdstad o.i.d.
Na de rondleiding zijn we een hoge berg (Wayna Picchu) opgeklommen die naast het dorpje ligt. Na een uur omhoog klauteren via glibberige stenen treden hadden we een fantastisch uitzicht over het dorpje en de hele omgeving. Tegen 17.00 uur zijn we weer naar beneden gegaan en hebben we een hostal gezocht in Aguas Caliente. Dit was een verassend gezellig dorpje met veel gezellige restaurantjes. De volgende dag hebben we om 06.30 weer de bus omhoog genomen om Machu Picchu bij zonsopgang te kunnen zien. Helaas was het onwijs mistig en pas tegen 08.00 brak de zon door. We hebben dus niet echt een zonsopgang gezien, maar het was als nog de moeite waard. De mist gaf het ook wel weer iets misterieus. Rond deze tijd kwamen ook de eerste "Inca trailers" het dorpje binnenlopen, toen we hun zagen deed het toch wel een beetje pijn dat we de route niet hebben kunnen lopen. De rest van de dag hebben we nog een beetje in de omgeving rondgelopen en alles nog eens goed in ons opgenomen. Tegen 13.00 uur zijn we weer terug naar Aguas Caliente gegaan en na de lunch moesten we weer naar de trein voor de terugweg. Deze keer duurde de 4,5 uur wel erg lang en tegen 20.30 kwamen we weer aan in Cusco.

Dinsdag zijn we met het vliegtuig naar Arequipa gevlogen. Dit was een verassend grote, maar ook mooie stad. Het wordt ook wel Ciudad Blanca (Witte stad) genoemd. Dit komt door de vele witte huizen en ook door de vele blanke mensen die hier wonen. Deze mensen zijn de directe afstammelingen van de Spanjaarden en hebben een blankere huid in vergeleke met de originele inwoners, de indianen. Het centrale plein "Plaza del Armas" is het mooiste wat we tot nu toe gezien hebben. Erg lang hebben we niet van Arequipa kunnen genieten, want de volgende dag vroeg zijn we direct op een tweedaagse tour gegaan door de Colca Vallei. In deze vallei is één van de diepste canyons van de wereld en is twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De eerste dag hebben we door een groot gedeelte van de vallei gereden naar het hoofdstadje van de valei Chivay. Onderweg zijn we talrijke lama´s, vicuņa´s en alpaca´s tegengekomen en weten we eindelijk het verschil tussen deze beesten. Hoe diper we in de vallei komen hoe mooier het wordt. Het dorre landschap veranderd in een groene dalen en bergen met vele terassen. Veel van deze terassen zijn eeuwen oud en zijn gebouwd door de Inca´s om de erosie van de bergen tegen te gaan en voor landbouw. Hier worden ze nog steeds voor gebruikt. Tegen 15.00 kwamen we in ons hotel aan. Dit lag mooi gelegen op een heuvel en had grote ramen om er extra van te genieten. Na de late lunch zijn we naar de hot springs gegaan om een beetje op te warmen. Hot springs zelf vielen een beetje tegen, het was gewoon een warm zwembad. Maar dat maakte het water niet minder lekker. We hebben zelfs in het zwembad nog genoten van een Pisco Sour en geproost op bevrijdingsdag. Toen we terug kwamen op onze hotelkamerį hadden ze zelfs een kachel aangestoken! Zoveel luxe hebben we nog nooit gehad. Met een Engels stel uit onze groep hebben we ´s avonds nog "Machu Picchu" gespeeld, een soort combi van ganzeborden en levensweg en erug gelachen. De volgende dag alweer vroeg op en om 06.00 zaten we al in het busje naar Cruz del Condor. Dit is de uitkijkpunt om condors te aanschouwen. Al gauw verschijnen de eerste condors. Vanuit hun nesten ergens diep onder ons in de wand van het ravijn zweven ze langzaam omhoog, meedrijvend op de thermiek. Adembenemend om die enorme vogels uit het niets te zien opduiken. We blijven hier een hele tijd, en zien een behoorlijk aantal condors en Johan heeft een paar hele mooie foto´s kunnen maken. Na nog een korte wandeling door de vallei en een paar stops in verschillende dorpjes kwamen we tegen 13.00 weer aan in Chivay. Hier hebben we gegeten en tegen 14.30 reden we weer terug naar Arequipa. Tijdens de lange weg terug hebben we nog kunnen genieten van het landschap en de vele beesten.
Vandaag zijn we weer terug gevlogen naar Cusco. We hebben een beetje haast gekregen omdat we eerder naar huis gaan. De laatste maand heeft Marielle veel contact gehad met Sony en gesolliciteerd op de functie Marketing Communicatie Coordinator voor Home op de afdeling Marketing Communicatie. Alles is ondertussen bevestigd en 7 juni sta ik weer voor de deur bij Sony. Dit is natuurlijk wel een keuze geweest waar we over na hebben moeten denken, maar de voordelen zijn aanzienlijk groter als de nadelen. En de afgelopen 4 maanden hebben we al zoveel gezien en meegemaakt dat we het ook niet erg vinden om eerder naar huis te gaan. Dus eind mei vliegen we weer naar Nederland. We hebben een strakke planning gemaakt om de komende 3 weken toch nog de dingen te kunnen zien die op ons verlanglijstje staan. Dit zijn nu nog de pampa´s en de jungle in het noorden van Bolivia en de Iguazu watervallen op de grens van Brazilie en Argentinie.

Klik hier voor de foto´s

29 april
Puno

Gisteren zijn we veilig aangekomen in Puno in Peru. We hebben onderweg onwijs mazzel gehad. Er zijn namelijk voor meer dan een maand stakingen geweest in een dorpje tussen Copacabana en Puno. Hierdoor konden de busssen er niet langs en moest je met al je bagage een paar kilometer door het dorp lopen om aan de andere kant weer opgepikt te worden door een andere bus. Nu was het gisteren voor het eerst weer dat de bussen gewoon door het dorp konden rijden en binnen 3,5 uur waren wij al in Puno. Puno is een druk stadje aan de westkant van het Titikakameer. Deze kust vinden wij minder mooi als de Boliviaanse zijde, het water is minder blauw en er ligt veel eendekroos op het water. Vanmorgen zijn we naar de "floating islands" geweest. Dit zijn drijvende eilandjes helemaal gemaakt van riet. In totaal zijn er meer dan 30 eilanden, maar er zijn er maar 5 bereikbaar met een moterboot. De andere zijn te klein om aan te leggen. Om de paar weken moeten ze de bodem weer bedekken met vers gedroogd riet, anders verwijnen de eilandjes langzaam. Vooral in het regenseizoen willen de eilandjes nog wel eens aan de "wandel" gaan. Ze worden dan met boten weer teruggetrokken naar hun oorspronkelijke plaats. De eilanden die wij hebben bezocht waren wel iet wat toeristisch, maar we hebben wel een aardig idee gekregen hoe men al voor eeuwen (en nog steeds) leeft op dit soort eilanden. Puno stelt voor de rest niet zoveel voor. Er is wel een gezellige hoofstraat en hier hebben we onze eerste souveniers gekocht. Morgen vertrekken we per bus naar onze volgende bestemming Cusco.